01 januari 2010

Klart för vävning

Posted in Uncategorized tagged den 17:36 av Ann-Christin Lindström Larsson

Idag har jag solvat färdigt och skedat. Fyra trådar i rör, det gick väldigt fort och visade det sig – bara två trådar hade snott sig om varandra och fick göras om när jag knutit fram.

När jag knöt fram använde jag min lilla gröna nagelborste för att borsta fram alla slappa varptrådar. Ett väldigt bra litet hjälpmedel tänkte jag belåtet och tog ett kort på den. Men jag måste revidera min uppfattning. När allt var framknutet gick jag bakom väven och såg slakande trådar både här och där.  Som väl var hade jag inte förankrat knutarna efter framknytningen, så det var ganska enkelt att ta upp dem för att lite mer noggrannt sträcka alla trådar. Jag har aldrig varit med om det förut, men å andra sidan har jag aldrig förr haft en så tät väv, trådarna hakar i varandra och följer inte med vid borstningen.

Sen var det dags för överbindningen, det går bättre och bättre. Jag har blivit mer noga med tiden och ser till att nickepinnarna verkligen sitter på samma höjd och att snörena är lika strama. Måttbandet är också ett av mina bästa hjälpmedel har jag insett. Och så var det dags för underbindningen. När jag gick på kurs i Fristad en sommar, lärde jag mig ett väldigt finurligt sätt att knyta upp tramporna. Genom att ha ett snöre från lattan och ett snöre från trampan och sedan fästa ihop dem med hjälp av en liten sprint, slipper man treva under trampan varje gång man behöver justera tramphöjden. Det gör man med ett enkelt handgrepp, man flyttar sprinten ett par öglor uppåt eller nedåt efter behov. Se bilden. Och jag måste säga, att jag är väldigt tacksam för Texsolv-systemet. Jag har aldrig hållit på med snören och vävknutar, men jag anar att det är en betydligt krångligare metod.

Nu har jag börjat väva och och jag tycker att det blir som jag tänkt. Utmaningen blir som vanligt att få jämna fina kanter, löparen ska ju inte fållas på långsidorna, så eventuella ojämnheter kommer att synas avslöjande tydligt.

Det visar sig att det inte blir några bilder idag. vi har nämligen krångel med vår internetuppkoppling. Jag får försöka igen senare.

Annonser

3 kommentarer »

 1. Lisbeth said,

  Hej Anki!
  Trevligt med din blogg. Jag tycker ofta att varptrådarna fastnar i skälstickorna speciellt om man knyter fast skälstickorna så att de ligger mot eller på sträckbommen. Detta kan man undvika om man ser till att skälstickorna sitter ett par cm framför sträckbommen.
  Din uppknytning av tramporna har jag inte sett förut -tack för tipset.

  • Du har säkert rätt, skälstickorna var fastknutna mot sträckbommen. Det ska jag tänka på i fortsättningen, tack.

 2. Hur många vävar har du på gång??
  Jag håller också på att väva en julduk efter mormors duk, det är en botten med tuskaft och panama varannat inslag, sen är det ett parti myggtjäll och tillsist stjärnor i upphämta.
  Spännande att analysa och testa. Jag 16/2 i varp och 8/2 i inslaget, stjärnorna har jag dubbelspolat. Min väv är glesare än org. så det blir någon stjärna mindre. Vi får ses när dukarna är klara och kika på dem.
  Det tips på tramp uppknytningen måste jag testa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: