26 januari 2010

Vävdamm

Posted in Uncategorized tagged den 10:55 av Ann-Christin Lindström Larsson

Det är otroligt vad det dammar av min väv, tussarna växer under vävstolen och min lilla handdammsugare blev igenproppad på en liten stund. Lingarnet är besynnerligt, det känns så styvt och hårt, att rycka av ett lintowgarn med ren handkraft går nästan inte. Tråden skär in i fingrarna när man försöker. Men samtidigt nöts kanttrådarna i varpen av väldigt lätt, jag har redan fått skarva den yttersta varptråden i högersidan två gånger. Och, som sagt, under vävstolen samlar sig stora blå tussar av damm. Som om trådarna hela tiden lämnade ifrån sig ett överskott. Jag hade förstått det bättre, om tråden varit porös och löst spunnen, men det är ju det rakt motsatta.

Min vävande kamrat Åsa skriver i en beskrivning av en handduk hon vävt i lintow, att  hon efter första tvätten fick rensa avloppsfiltret i tvättmaskinen. Det satte igen totalt.

Här kommer en dokumenterande bild av garn och damm.

Annonser

6 kommentarer »

 1. Åsa Martinsson said,

  Det var mina handukar som täppte till avloppet vid första tvätten – men bara då. Däremot de riktigt grova luddade inte alls mycket.

  För att förhindra ludd under vävningen, och för att stärka tråden, kan man pensla varpen med linfröavkok. Använd en bred pensel, stryk på från varpbommen och fram till solven. Väv vidare när det torkat. Om man vet att det kommer att hända kan man klistra hela varpflätan innan man drar på.

  Du kan ju testa på kanttrådarna.

  • Hej, Tack för tipset. Ska jag köpa hela linfrön (sådana som finns i hälsokosthyllorna) och koka med vatten? Proportioner?

   • Åsa Martinsson said,

    Ja vanliga hela, koka med vatten så det blir en lite klistrig vätska/soppa. Sila ifrån. Känns det för klistrigt så späd med vatten. Gör bara en liten sats, det står sig inte så länge. Luktar inte gott då. Bäst att ha det i kylskåpet.

    Linfröna kan man med fördela lägga i bröddegen.

 2. Birgitta said,

  Hej! Det är inte bara lintow som luddar av sej. Det blir massor av ludd när man väver rips med bomullsgarn. Det är inte så konstigt att lintow luddar av sej, för det är spunnet av kortare (rest)fibrer än vanligt lingarn. Jag vill inte ha lintow i varpen. Det ska vara roligt att väva också.
  Ha det gott.
  Kramis Birgitta

  • Jag förmodar att man får stå ut med dammet, och bli lite bättre på att hålla efter det. Om du skulle väva en så kraftig handduk som jag gör nu, vilket garn skulle du ha i varpen om du inte vill ha lintow? Jag håller med om att det är lite påfrestande stundtals. Men jag är ju ute efter en ”rivig” handduk.

 3. Åsa Martinsson said,

  Om man har långhåriga katter tillsammans med vävdammet så samlar allt ihop sig till dammelefanter. Jag vet, jag har haft dem under skåpet, men då hade jag silke-mohair i varpen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: