06 juni 2010

Efterarbetet

Posted in Uncategorized tagged , den 18:14 av Ann-Christin Lindström Larsson

När en väv är nedklippt så tar den ambitiösa väverskan/vävaren itu med efterarbetet. Fäster trådar, fållar, knyter frans, pressar etc. Dock icke jag. Jag slänger mig över nästa projekt och det nedklippta får ligga och vänta tills lusten faller på. Förr eller senare inser jag att något måste göras. Det som triggar igång mig är ofta att jag behöver få en födelsedagspresent klar, eller att jag inser att en liten duk skulle kunna vara en bra gåbortpresent.

Nu har jag gjort mina gulrandiga handdukar klara. Först tvättade jag dem för att se hur de skulle reagera på det. Varpen var en blandning av bomull och lin, vit bomullsbotten och gula linränder. Inslag vit bomull. Före tvätt var de 70×49 cm, efter tvätt och mangling 63×47, de krympte en hel del på längden. Jag fick också sträcka det gulrandiga mittpartiet eftersom linränderna drog ihop sig mer än den vita botten. Men det gör inte så mycket, de ser väldigt fräscha och tilltalande ut tycker jag.

Jag vävde, med samma garn, hängeband på bandvävstolen. Jag kanske skulle ha tvättat banden innan jag sydde på dem, men det blev inte av. För säkerhets skull gjorde jag dem generöst långa, de bubblar sig lite just nu, men det kanske ger med sig vid första tvätt.

Så småningom ska jag även  fålla mina rutiga dukar, två har jag gett bort (fållade) men de tre kvarvarande ligger väntar. Och i vävstolen finns smålandsväven fortfarande kvar, blir det regnväder i veckan så ska jag ägna mig några timmar åt den.

Här ser ni de färdiga handdukarna.

Fem handdukar blev det,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: