16 september 2010

Åtta skaft

Posted in Uncategorized tagged , , den 14:32 av Ann-Christin Lindström Larsson

Nu står den där, vävstolen, maxad. Åtta trampor och åtta skaft och kräppväven är solvad och uppknuten. Det var pirrigt att ta de först tramptagen, skulle det fungera? Ärligt talat – jag hade inte så höga förväntningar. Jag har uppfattat en del signaler att det är kontramarsch som gäller, när man ger sig på vävar i den här tekniken.  Nu var det upp till bevis, trissen har ju varit det vanliga i svensk vävtradition, om jag inte har alldeles fel. Mitt mantra är ju ”kunde mormor så kan jag”. Men ett inser jag dock – mormor hade många, många fler år vid vävstolen, är jag någonsin kommer att uppnå. Det är ju inte till min fördel precis.

Nå, hur går det då – i min trissvävstol med åtta skaft och åtta trampor och en kräppväv? Riktigt bra! Skälet är bra, nästan på alla trampor. Åttonde trampan måste justeras på något sätt.  Solvnotan jag fick från Åsa M är väldigt bra, det blir så fint.

Men visst har jag problem och det gäller varpen. Jag har linvarp 16/2 och tänkte mig väva helt i lin. Men varpen slakar hela tiden, hur mycket jag än spänner varpen. Den slakar inte rakt över utan vissa trådar hänger under den övriga varpen. Konstigt! Jag trodde att det skulle stabiliseras när jag vävt ett stycke – men nej. Kan någon förstå varför?

Ett annat problem är att varptrådarna hakar i varandra redan vid solven. Jag tror att jag inte har något skäl, men det är alltså varptrådarna som hänger ihop och måste redas ut hela tiden. Detta är, som väl är, bara en provväv. Jag lutar åt, att när jag sätter upp den bredare väven, ska jag ha bomull i varpen och lin i inslaget. Jag hoppas att det går bättre.

Men oj så roligt det är. Allt som strular är till för att jag ska förstå, vad jag gjort för fel och förhoppningsvis inte göra samma fel nästa gång. Min vävutbildnig fortsätter helt enkelt. Att bara välja den enkla vägen är inget alternativ.

Så här ser det ut i vävstolen just nu.

Inredningen

Några inslag kräpp.

Annonser

6 kommentarer »

 1. Stina said,

  Vad duktig du är! Det är rolig läsning att följa hur du utvecklas med ditt vävande.Vilken utmaning att väva med linvarp på åtta skaft utan kontramarsch! Vet inte om jag skulle våga mig på det faktiskt.
  Det låter som om du har några lösa trådar i varpen, lin är ju lite besvärligt att varpa jämt. Prova att spänna dem genom att lägga en trådrulle / spole eller liknande under den lösa tråden över sträckbommen bak.Vilka solv använder du? Nylonsolv med öppet öga brukar funka bättre än bomullssolv.
  Lycka till!

  • Hej
   Tack för din kommentar. Det är nog alldeles för många lösa trådar för att jag ska kunna sträcka dem en och en. Och de är spridda över hela vävbredden. Jag vet faktiskt inte hur jag ska komma tillrätta med det. Jag har kanske varit slarvig vid varpningen eller pådragningen.
   Vad menas med ”öppet öga”? Jag använder helt vanliga nylonsolv. Finns det solv utan ”öppet öga”?
   Ann-Christin

 2. Birgitta said,

  Hej! Det är viktigt att få alla trådar lika spända när du knyter fram varpen. Jag använder en nagelborste och borstar varpen till varje knut med den för att få med alla trådar. Och så brukar det funka bättre om man spänner varpen hårt när man väver.
  Lycka till med kräppväven.
  Kram Birgitta

  • Hej
   Jag spände varpen väldigt hårt när jag knöt fram, med hjälp av nagelborsten. Men det verkar som om linknutarna glider hela tiden. Nu har jag kommit en bit in i väven och då hjälper det ju inte om jag drar knutarna igen. Men jag ska hålla varpen så spänd som möjligt när jag väver, så får vi se hur det går
   Ann-Christin

 3. Stina said,

  Hej igen!
  Öppet öga innebär att solvögat är rektangulärt och öppet så att du kan se igenom det. Äldre nylonsolv och bomullssolv har inte öppet öga.
  Om du fuktar varpen och knutarna lite med en duschflaska håller både knutar och garn bättre. Lin är mycket starkare i fuktigt tillstånd än i torrt.
  Ha en skön helg!
  Stina

  • Tack för förklaringen, nu förstår jag. Jag har alltid undrat vad ”öppet öga” är. Det där om att fukta knutarna var ett bra tips, det ska jag komma ihåg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: