18 september 2010

Steg för steg

Posted in Uncategorized tagged , , den 16:25 av Ann-Christin Lindström Larsson

Detta är såå roligt. Jag sitter vid min åtta-skafts/åtta trampsväv och funderar. Var ska man justera när ett skaft väger snett? Hur får man skaften att sänka sig optimalt? Varför sackar vissa varptrådar?  Varför har jag solvat tre trådar i rör resp en tråd i rör när det ska vara två trådar i rör? Nåja – det senaste beror på eget slarv men allt det andra hör till hur hemma man är i hantverket.

Jag funderar, justerar och kommer en bit till på väg. Jag minns min första fyrskafts kypert. Det var inte lätt. Jag låg under och justerade trampor, hängde över och justerade nickepinnar och det blev bara värre och värre. Nu fixar jag en sådan väv utan större problem och det beror på att jag lärt mig av mina misstag. Och med det i minnet misströstar jag inte utan funderar och justerar.

Jag tycker om kräpptekniken, det skimrar i linet och jag bara längtar efter att få testa det färdiga resultatet. Min väv är smal, 31 cm, det är ju en provväv. Men jag tänker ändå på en framtida funktion för det vävda resultatet. En liten fyrkant kan bli en disktrasa eller en brödkorgsduk.  Att bara lägga på hög eller samla i en pärm ligger inte riktigt för mig.

Nu gör jag en veckas uppehåll. Men när jag är tillbaka ska jag testa lite andra kvaliteter i inslaget och kanske skeda om i en annan skedtäthet. Och så ska jag sätta upp en väv i min lilla söta nya vävstol.

Ja ni ser rätt, jag har ett skedfel t v. Tre trådar i ett rör och en tråd i nästa. Men det är ju en provväv 🙂

Annonser

4 kommentarer »

 1. Stina said,

  Hej!
  Skam den som ger sig, brukar man ju säga. 🙂
  Bäst är att hänga upp skaften på skafthållarna och sedan justera. Allt ska vara rakt och alla snören lika långa och spända. Var noga med att snörena från skaften till tramporna sitter mitt på och att överbindningen sitter på 1/4 – delsmåttet av vävstolens innermått på var sida. Då blir det bra balans och allt funkar.
  Lycka till!

  • Hej
   jag ska skeda om min väv i början av nästa vecka och då passa på att finjustera alla snören. Det är så skönt att inte ha bråttom, det får ta den tid det tar 🙂

 2. Åsa said,

  Jag beundrar din ihärdighet att få det att fungera! Det ska bli spännande att ta del av dina olika kvalitéer. Om du ska till Glimåkradagarna och har prover färdiga – kan du ta med och visa?

  Kom ihåg att mäta råväven innan du tvättar så att du får en krympmån som du kan använda för beräkningar.
  Hälsningar
  Åsa

  • Hej
   Nej jag kommer inte till Glimåkradagarna, har just kommit hem från Assisi (i en resa med bl a Tore Furberg som du känner). Jag ska skeda om nu till en lite grövre sked för att se hur det ter sig.
   Jag ska göra som du säger, mäta och dokumentera – sånt är intressant tycker jag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: