04 december 2010

Dräll, munkabälte, plattväv …

Posted in Uncategorized tagged , , , den 16:30 av Ann-Christin Lindström Larsson

I min vävstol sitter nu något som på vävnotan står ”daldräll”. Men Solbritt Karlsson, som läst min blogg tycker att det är väldigt likt plattväv. Jag inser att många av er andra har bättre koll på olika vävtekniker än jag har, och jag önskar att jag hade det också. Koll alltså.

Jag skulle vilja veta vad det är för skillnad på plattväv, halvdräll och munkabälte. Och varför kallas det jag väver för daldräll? På två av bilderna nedan är det alltså daldräll enligt vävnotan. På den tredje bilden är det en handduk med ett parti i halvdräll. (Jag vävde sex sådana handdukar för fyra år sedan och varje handduk hade egen färgsättning i bården. Det var ett bra sätt att bli av med restgarner.) På bild nr fyra ser man en liten bonad, som jag hittade när vi röjde efter min mamma. Om hon har vävt den själv eller om hon fått den av någon av mina vävande mostrar vet jag inte. Och jag tror att det är munkabälte. Eller? Jag tycker att alla tre vävar är ganska lika, men de kallas alltså olika. Vad jag förstår kan man således uppnå likartat resultat med flera olika vävtekniker. Men kanske rör det sig om varianter av en och samma teknik.

Det finns mycket att lära sig när man väl närmat sig en vävstol. Visst är det roligt?

Daldräll

Närbild av daldräll (enligt vävnotan)

Halvdräll

Kanske munkabälte

Annonser

19 kommentarer »

 1. Åsa said,

  Det översta är en daldräll! Du ser det på de skuggade partierna. De blir så på grund av solvningen. De finns inte i vare sig halvdrällen eller munkabältet. För att krångla till det skulle jag kalla den sista bilden för plattväv – men det är samma bindning som munkabältet, bara olika mönsterbild.

  Både halvdrällen och munkabältet/plattväven är förenklat sett mönsterinslag på en tuskaftsbotten, antingen ligger mönsterinslaget på rätsidan eller avigsidan. Och det är ju daldrällen också fast där tillkommer den där skuggeffekten!

  Alla olika namn komplicerar det hela! Förenklade drällar kan man säga om typ daldräll, jämtlandsdräll mm. Det är ett sätt att väva ett drällmönster på bara fyra skaft. Man har löst det på olika sätt.

  • Tack Åsa. Först förstod jag inte vad du menade med skuggade partier, men när jag tittade på bilden lite mer noggrannt såg jag det. Jag ska läsa lite mer om dräll, det är intressant.

   • I boken Handbok i vävning av Ulla Cyrus Zetterström står det en hel del om just skillnaden på dessa vävar. Jag har upplaga 6 och där står det på sidorna 82-94 om just förenklade drällar. På sidan 94-95 om Munkabälte. Åsa har sammanfattat det bra
    tycker jag.
    Men med din nyfikenhet så koomer du att gå långt. Gå gärna en kurs i bindningslära det är aldrig fel. Jag hade vävt i nära 20 år innan jag gick den ettåriga vävutbildningen och det är det bästa
    jag gjort i hela mitt liv

 2. You can find your answers to your questions from the book Varp och Inslag. Bindinglära 1, skrive av Mariana Eriksson, Gunnel Gustavsson and Kerstin Lovallius.

 3. Tack Margaretha. Lite studier skadar aldrig. Ju mer man vet, desto roligare blir det.

 4. En kurs i bindningslära bli faktiskt alltmer lockande. Jag får titta runt lite på vårens och sommarens kortkurser. Jag tror att alla ni som kommenterat den här bloggen håller med om att det börjar bli dags för lite teori för min del.

  • Lise Skoug Obel said,

   Jeg gikk på kortkurs i bindingslära ved Sätergläntan i høst etter mange års opphold i vevningen. Trodde det skulle bli vel teoretisk, men det var en stor inspirasjon for meg og har åpnet opp for så mange flere muligheter! Det var også tid for litt praktisk i løpet av uken, og vi fikk mange nyttige og ”fiffige” tips.
   Du har en bra blogg og det er inspirerende å følge dine prosjekter! . Hilsen Lise, Norge.

   • Hej Lise
    Tack för din kommentar. Ja, visst är det så att ju mer man tränger in i vävningens teori desto friare blir man i det egna skapandet. Jag har långt kvar. Det var trevligt att höra om dina erfarenheter av att ta upp bindningsläran, jag känner mig mer och mer motiverad att fördjupa mig mer.

 5. Mia Lenholm said,

  Jag måste bara säga att ju mer man håller, på desto mer lär man sej.
  Du klarar dej bra tycker jag.
  Vävhälsningar från Vävarfinken Mia

  • Hej Vävarfinken. Ja nog är det så och ju mer man lär sig desto mer inser man att det finns så oändligt mycket ner att lära sig. En utmaning som sporrar!

 6. Tips för bindningsinspiration: http://handweaving.net
  Dels finns där ett stort antal (mest på engelska, men även andra språk) gamla böcker att ladda ned, dels finn där ett STORT antal bindningar att inspireras av. (Fast nå’n ”kurs i bindningslära” är det väl inte, precis… )

 7. Musqot said,

  Vad kul med en vävblogg! Jag har bara vävt några gånger, en ångermanlandsduk och en trasmatta, med det var hur kul som helst. Min farmor vävde mycket och nån gång skulle jag vilja börja;)
  Ha en trevlig kväll!
  Hälsningar Musqot

  • Hej Musqot. Tack för hälsningen. Ja, det är kul att väva, verkligen. Jag blev nyfiken på det där med ångermanlandsduk – har du någon bild? Min mormor vävde mycket, det är nog därför jag väver idag.
   Hälsningar
   Anki

 8. Lotta Cederberg said,

  Hej Anki
  Jag är ofta inne på din sida och blir så inspirerad och jag lär mig nya saker av att Du berättar och undrar om dina erfarenheter.
  Jag vill önska Dig en riktigt God Jul.

  Lotta

 9. Lisbeth Granberg said,

  Hej Anki!
  Efter en kurs i bindningslära så tror jag att du får kläm på de olika teknikerna. Och det är såååå himla kul med vävteori tycker jag.

  • Anki said,

   Hej Lisbeth, God Jul och Gott Nytt År!
   Jag hoppas att du har rätt, teori låter tungt tycker jag. Men jag inser att det ligger något i det du säger. Jag ska gå in för uppgiften, det lovar jag.
   Kram
   Anki

 10. Anne Mårtensson said,

  Hej Anki.

  I Daldräll är det alltid möjligt att väva med 4 mönstertrampor, men i halvdräll o munkabälte är det oftast 2 mönstertrampor. Om man då väver många inslag på samma mönstertrampa, då blir det liknande raka staplar som man kan få i alla vävnaderna som du nämner. Om man verkligen skall se skillnaderna, då är det dax att titta på solvnotan och då kommer vi osökt till bindningsläran igen! 🙂 Anne

 11. Ja du Anne, det är det där med bindningsläran. Men om en dryg vecka far jag på kurs i WeavePoint, då kanske en och annan insikt infinner sig.
  Anki


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: