07 juli 2011

Fem skaft

Posted in Uncategorized den 15:19 av Ann-Christin Lindström Larsson

Nu är det dags igen, jag har kört fast. Jag har solvat och skedat min fem skafts satinväv och tänkte glad i hågen sätta igång med överbindningen. Fem skaft, hur ser överbindningen ut? Jag rådfrågade Laila Lundell och insåg att detta har jag aldrig gjort förut. Jag har vävt den här väven tidigare, men det var på en kurs och då var det i en färdiguppsatt väv.

Enligt läroboken behövs extra trissor för att få till det och sådana hade jag bland mina pinaler. Jag tittade på teckningen i Laila Lundellboken, tittade också i en väldigt gammal lärobok i vävning från LT-förlaget och gjorde sen som jag tror att det ska vara. När jag knutit upp tramporna lättade jag på skafthållarna och  – katastrof! Skaft ett for rakt upp och övriga skaft sjönk långt ned i vävstolen innandöme. Så här har jag gjort  – skaft två, tre, fyra och fem är uppbundna med nickepinnar, som  knutits över en liten trissa. Den lilla trissans upphängningssnöre går via den vanlig trissan uppe vid solvstången och  rakt ner till  skaft ett.  Så ser det ut på bilden.

Uppenbarligen har jag gjort fel men hur då? Jag tog fram ”Vävboken” av Mariana Eriksson, Gunnel  Gustavsson och Kerstin Lovallius. Där, tror jag, anbefalls lunor och nickepinnar. Problemet är att mina enda lunor använder jag i min lilla vävstol just nu. Det hade alltså varit bra om Laila Lundell-lösningen hade fungerat.

Jag vet att många förordar kontramarch men jag vill så gärna utforska trissvävstolen alla möjligheter.

Så här ser det ut i vävstolen.

Annonser

3 kommentarer »

 1. Birgitta said,

  Hej Anki! I ett äldre vävmagasin visar de hur man hänger upp skaften i bara gummiband. Nu minns jag inte vilket nummer det var, men ganska många år tillbaka, någon gång på 90-talet tror jag. Det funkar bra.
  Ha en skön sommar.
  Birgitta

  • Tack för tipset, men nu har jag fixat lunor, det ska säkert fungera. Har du sett en liten bok från ICA-förlaget som heter Småvävar. Jag fick tag på den på Blocket. Den är full av vävar i bl a plocktekniker. Jag har lust att pröva och då kan jag ju få användning för mina små plockstickor.
   Ha det gott i sommar!
   Anki

 2. Lisbeth Granberg said,

  Hej Anki!
  Du är modig som ger dig på en femskaftad väv i trissvävstol. Det är alltid problem med trissvävstolar. Jag höll på likadant själv med trissvävstolen ända tills jag var på kurs och fick väva i vävstol med kontramarsch. Kontramarschen gör vävningen mycket enklare för man slipper nästan alla problem och vävningen blir genast så mycket enklare och roligare. Kul att följa din blogg.
  Ha en skön sommar!
  Lisbeth


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: