11 januari 2012

Käraste trasmatta

Posted in Uncategorized den 17:44 av Ann-Christin Lindström Larsson

Nu är det alltså en trasmatta på gång, det var flera år sedan sist. Och visst är det roligt!

Det började med att en av sönerna flyttat in i en ny lägenhet. Studentlivet är över och det präglar nog omsorgen om inredningen. En trasmatta har beställts och jag försåg honom med den fina boken ”Älskade trasmattor”, för att han skulle få lite ideer om vilken typ av matta han vill ha. Han valde en och nu försöker jag alltså väva något liknande.

Boken återger gamla trasmattor, inköpta på loppisar, hittade på vindar eller i sommarstugor. En härlig bok, som vittnar om fantasifulla väverskor från 50-talet och bakåt i tiden. Sedan har bokens författare analyserat mattorna och försett dem med vävnotor och färganalys. Mattorna på bilderna är både trasiga och blekta efter många, många tvättar – och jättefina! Jag har flera favoriter i boken, som jag tids nog kommer att ge mig på.

Det blir ju aldrig som på bilderna, det hoppas jag sonen förstår, men tekniken och karaktären finns ju där. Jag är av den sorten, att när det är trasmattor på gång, då är det trasor som gäller. Dvs jag köper inga tyger, färgar inte heller några tyger utan använder gamla lakan, klänningar, skjortor, dukar och allt vad det kan vara. Det innebär ofta ett visst mått av kreativt tänkande för att få färgerna att harmoniera. Och, framför allt, räcka till hela långa trasmattan, utan att man ser, när en viss trasa tagit slut och ersatts av en liknade, men med lite varierad nyans, mättnad eller kvalitet. Det enda sättet att undvika den fällan är, vad jag kan förstå, att blanda redan från början.  Och ofta blir det väldigt vackert med fina färgskiftningar i det som ändå upplevs som ett enfärgat fält.

Ja så funderar jag medan jag väver. Jag skulle bara testa en liten bit i dag, när uppsättningen var klar. Men jag blev så ivrig att det har redan blivit upp emot 60-70 cm på en eftermiddag.  Bilden återger inte verkligheten särskilt bra, den enda belysningen är ett lysrör och en lågenergilampa. Mattan är snyggare i verkligheten :-).

Annonser

28 kommentarer »

 1. bacillen said,

  Fint! Vi har ju äran att pryda vårt köksgolv med några av dina fina mattor. Och de börjar faktiskt bli lite nötta. Hint hint 😉

 2. Jättefint !

 3. Irené said,

  Så ”lysande” fina färger i din matta, jättefin!
  Hälsningar Irené!

 4. Lisbeth Granberg said,

  Fint, fint. Det ser ut som rosengång och det är en av mina favorittekniker.

  • Ja Lisbeth, det är rosengång i ränderna. jag tycker att det är svårt med trasmattor och färger. Inte förrän de ligger färdiga på golvet ser jag om det blev snyggt eller inte.

   • Lisbeth Granberg said,

    Det är precis så som du säger, att man ser inte hur det blir förrän man klippt ner och lagt mattan på golvet. Ibland blir det mycket bättre än vad man tror och ibland blir det bara fult. Men är man inte nöjd så kan man repa upp sin matta och använda trasorna en gång till. Annars kan man ha den i bilen som utflyktsmatta eller som skydd vid flytt av möbler.

 5. Vilken härligt avslappnad kommentar av Lisbeth! Så vill jag också se på mina ”verk”. Blir det snyggt så blir jag glad. I annat fall så kan man alltid hitta något användningsområde för det tillverkade utan att det känns som en katastrof. Tack Lisbeth!

 6. Britta Lundmark said,

  Vilka vackra mattor du gör! Jag är också en som tycker om att väva, och nu har jag en undran, varför blir stadkanterna vidare än mattans mitt?? Hur mycket varierar från matta till matta. Jag har frågat både här o där, men inget svar tycks stämma. Beror det på varpningen? Pådragningen? Framknytningen????

  • Hej Britta. Vad menar du med stadkanterna? Är det den första förvävningen med mattvarp, som man väver några cm innan man börjar med trasorna?

   • Britta Lundmark said,

    Nej inte början på mattan, utan kanterna längsefter. Stadkanter kallar jag det, hämtat från vävda tyger!

 7. Jag måste erkänna att jag inte förstår det säger om ”att stadkanterna blir vidare än mattans mitt” Menar du att mattan är längre i kanterna än mitt på? T ex att längden på mattan vid stadkanterna är 1 meter men mitt på mattan är den 95 cm.

  • Britta Lundmark said,

   Mattan blir vågig i kanterna,(inte så att den smalnar av) så längden blir väl olika på kanterna än i mitten. Det kan skilja mellan mattorna i samma varp! 😦

 8. Lisbeth Granberg said,

  Hej, Jag förstår precis vad du menar men jag kan inte förklara varför det blir så. Själv har jag inga problem med detta fenomen men jag har sett många av mina kursdeltagare råka ut för detta. Jag kan endast ge några råd: För det första måste man ha en stadträdning med två trådar i solv och rör två gånger i varje sida, men det kanske du har. Sedan är det också viktigt att vävspännaren är tillräckligt rätt inställd – de flesta brukar ha spännaren lite för snävt inställd. Sen är det viktigt att spänna varpen mycket hårt och väver man trasmattor i tuskaft måste man båga inslaget, dvs gör många små bågar på trasinslaget – trampa om till nästa trampa och slå till. Hoppas att något av detta kan hjälpa eller att någon annan kanske vet varför det blir som du säger längre vid stadkanterna. Jag vill också gärna veta varför det blir så.

  • Britta Lundmark said,

   Tack för råden…..men jag gör allt detta du beskriver, vet fortfarande inte varför det händer! Men nu ska jag köpa en färdigvarpad fläta och vara superpedant när jag knyter fram trådarna, få se om jag ser skillnad!

   • Lisbeth Granberg said,

    Du får gärna fortsätta att berätta hur det går. Jag har precis lagt ut frågan om vågiga kanter på Vävspolens sida och hoppas att någon kan förklara varför det blir så ibland.

 9. Britta Lundmark said,

  Det blir intressant att höra svaren! Jag ska höra av mig framöver.

 10. Lisa Pedersen Jansson said,

  Hej Ann-Christin!
  Härligt fina trasmattor du gör! Jag undrar om du kan hjälpa mig med ett problem när det gäller min just pådragna mattvarp. Började väva på mattan men yttertrådarna går av och ligger och skaver på vävskeden. Vävskeden är 30 och förut har jag använt sked 60, och då tagit varannan tråd i rör. Det har då gått bra. Måste jag klippa ner och solva om? eller finns det något enklare sätt? Mattan är 75 cm bred. Det hörs väl att jag är en amatör på vävning men jag tycker det är så roligt. Hoppas du kan hjälpa mig med ett piffigt svar, tack!

  Hälsningar

  Lisa Jansson

  • Hej Lisa
   Jag är också amatör och har kämpat med många tokigheter under de år jag vävt. Men man lär sig av sina misstag. När det gäller din mattvarp vet jag inte säkert vad det kan bero på, men jag vet att jag har haft problem med yttertrådar också fast inte i mattvarp. Felet för mig var att jag inte använde vävspännare och drog ihop väven för mycket, vilket frestade på yttertrådarna. Nu är jag jättenoga med att mäta att bredden på varpen på garnbommen stämmer med bredden i skeden och bredden på väven, varpen ska gå rakt igenom. Och jag använder alltid vävspännare för att hålla ut väven. Men kanske är det någon annan som läser det här som kan ge ett bättre råd. Hoppas det.
   Men visst är det roligt!
   Anki

 11. Lisbeth Granberg said,

  Det är precis som Anki säger att man måste ha vävspännare och den måste vara rätt inställd. Det är väldigt lätt att dra in väven när man väver med trasor för de är så mjuka. Det är bra att få in lite överskott av trasinslaget och det får man genom att man gör små bågar på inslaget. Speciellt om man väver mattor i tuskaft då får man göra många små bågar.

 12. ideltextil said,

  Har nu vävt några mattor och varit väldigt noga med att lägga trasorna i bågar, det blir skillnad faktiskt! Så jag har nog kommit in på rätt spår, tack vare goda råd!

  • ideltextil said,

   Ville svara Lisbeth Granberg, trodde att mitt namn kom med! Britta Lundmark

   • Lisbeth Granberg said,

    Vad bra om det hjälper att båga inslaget, för då har vi ju lärt oss båda två. Jag blir så glad att jag kan hjälpa till med de små saker som jag kan.

 13. Lilian Sjöstedt said,

  Hej hur hittar jag till Vävspolen?

 14. Pio Simonsen said,

  hjälp.. är der någon som kam hjälpa mig… I vävstolen ser mina randar på mina trasmattor rak utt. men når jag tar mattan av vävstolen är alla randar böjda på mitten… varför… jag har forsögt alt, men kan inte komma undan problemet… Förlåt mir dårliga svenska… jeg är dansk men bor i Helsingfors och började att väavatrasmattor för ett år sedan.. andarna är böjda när jag tar av mattan från vävstolen…… Kun någon förklara mig vad som jeg gär fell… Pio

 15. Pio Simonsen said,

  Jag tror att Britta lundmark har samma problem, men beskriver det bättre än jag kan kanske……

  • Hej Pio
   Roligt med en danska som bor i Helsingfors och som skriver på svenska :-). Jag känner en norska som också bor i Helsingfors och som talar finlandssvenska.
   Jag är ingen expert men jag har lärt mig att när det gäller trasmattor är det viktigt med vävspännare som är rätt inställd och att inslaget inte är för stramt. Jag bågar inte inslaget utan lägger det snett uppåt. Det är lättare tycker jag.
   Men jag tycker att du ska skriva till Lisbet Granberg, hon är vävexpert och kan kanske ge dig bättre råd.

   • Pio Simonsen said,

    Hej Ann Christin
    Roligt att du svarade på min frågan …. Men hur spänd skal vävspännaren vara ?Jag spännar den så att den har samma bred som varpen når den ligger klar i slagbommen, lite mindre faktisk… hur ser man om den är spänt på ret vis… jag har lärt mig att väva bara vid att se på youtube och läsa någon böcker ha ha ha.. du kan se mina mattor på facebook som heter : Scandinavian Rag Rugs.. problemet är att mattan kan ( inte varje gång) vara mera tät vavat i mitten av mattan ån ute i sidorna och så böjar hela randen jag har vävar når jeg tar av mattan.. mystisk ha ha ha… vet du var jeg kan skriva til Lisbeth Granberg ?
    Pio


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: