04 april 2012

Ränder i ull

Posted in Uncategorized tagged , den 16:59 av Ann-Christin Lindström Larsson

Det började med att jag såg en duk, eller snarare löpare, på en byrå hos goda vänner. En lite gammaldags randig väv i ull. Jag tog en bild och har tänkt på den av och till sedan dess. I mina gömmor har lagret av ullgarn växt, alltifrån små restnystan till härvor i allsköns färger. Jag ville så gärna använda denna rikedom till något fint och då dök minnet av löparen upp till ytan.

Jag skickade en bild av löparen till min alltid lika generösa mentor Lisbeth, som raskt med hjälp av bilden analyserade tekniken och skickade en vävsedel. Tack! Hon rekommenderade bomull i varpen, alternativt lin, och en ganska gles sked. Tekniken var inslagsrips med tvistränder. Inslagen skulle helt täcka varpen och det kunde vara lite knivigt, menade Lisbeth och gav råd om hur bågning och inslag skulle gå till, för att jag skulle uppnå bäst effekt.

Jag har valt bomull 8/2 i varpen och har varpat till fyra löpare på vardera 60-70 cm. Sen kom det verkligt spännande och svåra – randningen.  Jag har tagit fram fram alla mina garner och sen plockar jag om dem i olika konstellationer. Men det blir ju inte alltid som man tänkt sig, vissa färger tar ut varandra, andra förstärker. Och det gör hela detta projekt till ett äventyr. Såå roligt! Det kommer att bli ordentlig åderlåtning i garnlagret, de heltäckande partierna sväljer massor av garn. Mina små restgarnsnystan kommer också till användning i de smalare tvisträderna.

Eftersom jag inte är så lagd åt utmanande färgbrytningar kommer det, om jag ska följa min egen känsla, att bli fyra löpare i olika, men för varje väv harmoniserande färgskala.  Fegt tycker kanske några men för mig är det  att följa min själ.

Löparna blir kanske lite svårplacerade i ett modernt hem. Jag inbillar mig att de kommer att passa bäst på en gammal klaffbyrå eller mörkbetsad kista. Men kanske finns det några i min omgivning, som börjat tröttna på Hemtex, Ikeas och Himlas utbud och skulle uppskatta ett lite gammaldags inslag i inredningen. Det kommer att visa sig.

En bit på väg

Detalj

Annonser

9 kommentarer »

 1. Solbritt Dahlberg Karlsson said,

  Jättefina löpare. Vad har du för täthet i skeden

  • Hej
   Tack. Med en tråd i rör, bomull 8/2, har jag 50/10. Om jag hade haft två trådar i rör, bomull 16/2, skulle jag använt 45/10.
   Hälsningar
   Anki

 2. Åsa said,

  Jättesnyggt. Och varför skulle inte det här passa i ett ”modernt” hem? Utmärkt i alla möjliga olika miljöer tycker jag.

 3. Lisbeth Granberg said,

  Åhhhh sååååå fint det blir. Den blir minst lika fin som ”originallöparen”.
  Kul att vävsedeln fungerade.

 4. Sanna said,

  Vilka snygga löpare och vilken snygg effekt det blev med twistränderna! Kul att se!
  Och visst är det roligt att laborera med färger i vävstolen och det blir nästan aldrig som man tänkt sig från början…

  • Hej. Visst är det så, det går inte att göra sig en fullständig bild om hur det kommer att bli. Färgerna splelar mot varandra på ett sätt som gör mig förvånad många gånger.

 5. Marianne Axberg said,

  Hej! Jag har sökt en vävsedel till våffelväv och såg att Du fått en. Jag skulle vara så glad om du kunde skicka den till mig eller lägga ut den på bloggen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: