03 maj 2012

Inslagsrips

Posted in Uncategorized den 20:08 av Ann-Christin Lindström Larsson

Ännu en ullöpare är klar, två sammanlagt och ändå har jag varp kvar. Den första löparen gick i folkdräktsfärger, rester från min dräkt från Västbo härad. Den andra löparen fick gå i gult, grönt, grått och blått, restgarner från lite av varje. När den växte fram började jag tänka på hav, himmel, klippor, sol och gröna strandängar. Det kändes riktigt roligt, jag har aldrig haft sådana bildassociationer förr, bilden kom helt spontant.

Nåja, även den löparen blev klar och kvar fanns oanvänd varp. Jag ville inte väva fler löpare i ull utan tittade på mina lintowgarner. Men jag insåg att jag inte skulle kunna få ihop tillräckligt många harmoniserande nyanser utan att behöva köpa nytt. Då fick det bli ett par små gästhanddukar i bomull av den resterande varpen. Tänkte jag och började leta på bomullshyllan. Varpen är halvblekt 8/2, varför inte ha samma garn som inslag och en avvikade färg i bården? Jag hittade ett vackert glänsande guldgult nystan, perfekt till en bård, om jag dubbelspolade garnet.

Visst blev det vackert, det gula inslaget på tvisttramporna och bottenfärger  på tuskafttramporna. En lång stund var jag nöjd och belåten, det skulle bli en så rar gästhandduk. Men, men – den lite kraftiga täta inslagsripsen visade sig ge en kraftig och tät väv, inte alls som jag vill ha en handduk. Det är väl en smaksak, men jag vill att mina handdukar ska vara betydligt mer följsamma och mjuka.  Först tjurade jag en stund, men sen insåg jag att det ändå var riktigt snyggt. Så nu har jag bestämt att det ska bli en tablett att lägga på ett bord i stället. Och det går ju det också. Och framför allt är jag en erfarenhet och upplevd kunskap rikare.

Himmel, hav, sol och strandängar

Guldgula ränder

Annonser

4 kommentarer »

 1. Anne-Marie said,

  Vakre farger!

  Jeg har lest hvert eneste av innleggene i bloggen din etter at jeg kjøpte en brukt Glimåkra Standard trissvevstol i vinter, og en del av innleggene har jeg lest flere ganger. Det har vært så lærerikt å følge prosjektene dine! For meg har det vært veldig nyttig at du deler erfaringene dine både når du lykkes og når du må finne andre løsninger enn de du først prøvde.

  Da jeg fikk gulvveven, hadde den fire skaft og seks tramper, og jeg har nettopp utvidet til åtte skaft og ti tramper. Derfor har jeg spesielt lest dine blogginnlegg om hvordan du jobbet med å få til å veve med åtte skaft på en trissvevstol.

  Jeg er nå i gang med å veve håndklær med åtte skaft. Jeg får et fint skille i underkant på alle trampene, og overser at den øverste delen av skillet ikke er rett. Det tok tid og tålmodighet å finjustere snorene til trampene, men jeg er stolt og glad over at jeg får det til!

  Jeg har et spørsmål om du har tid til å svare: Jeg har brukt det som i vevbutikkene heter ”svarvade lunor” med nikkepinner. Et bilde er her: http://dotnett.no/bilder/2012/mai/trinser.jpg
  Har du brukt den mer trekantede versjonen med fem trinser over hverandre når du har vevd med åtte skaft? Og kan du i så fall veve for eksempel en 1-3 kypert, og altså løfte to skaft som er bundet mot hverandre over trinsen, eller krever det at skaftene balanserer mot hverandre?

  • Hej Anne-Marie
   Jag känner igen det där med att få till ett bra skäl, man justerar och justerar och när belöningen kommer, skälet är fullt användbart, då är man stolt och glad. Du och jag gör nog samma upptäcktsresa i vävvärlden verkar det som. Visst är det roligt.
   Din fråga kan jag nog inte svara på men jag ska skicka den vidare till min bästa vägledare Lisbeth. Hon kan ske kan ge dig ett svar.
   Jag tror bestämt att du fixar det. 🙂
   Anki

   • Lisbeth Granberg said,

    Hej! Jag heter Lisbeth och skall försöka svara på din fråga. Det som är mest vanligt här hos oss är att använda det som du kallar för svarvade lunor och göra överbindningen med nickepinnar så som din bild visar. Den andra varianten som du frågor om med ”fem trissor” över varandra tror jag är det vi kallar för drälltrissor och då måste man ha en motsatsuppknytning av sina trampor vilket man har i en riktig dräll.
    Har du en bild på varianten med ”fem trissor” så är det intressant och se den för att konstatera om det är vad vi kallar drälltrissor.

   • Anne-Marie said,

    Tusen takk for svar, begge to!

    Jeg har ikke varianten med fem trissor, men jeg ser på svenske vevbutikker på nett at det er drälltrissor jeg mener.

    Da har jeg nok funnet fram til rette oppknytning for meg, med lunor og nikkepinner. Det er kanskje lettere å få gode skäl med drältrissor og motsatsuppknytning, men det begrenser jo også hvilke mønster man kan veve.

    Jeg er, som dere forstår, en ganske ny veverske, og lærer gjennom bøker og på nett. Det er så flott å ha muligheten til å få hjelp via nettet. Takk igjen. 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: