19 september 2012

Trampa tuskaft

Posted in Uncategorized tagged , den 14:24 av Ann-Christin Lindström Larsson

Nu trampar jag tuskaft, lugnt och rofyllt. Det ska bli handdukar, beställda av goa Nicoline-barnbarnet. Randningen ligger i varpen, inslaget enfärgat.  Förra väven var det tvärtom, enfärgad varp och mönstervariationen i inslaget. Men i båda fallen solvade jag rakt genomgående hela bredden. Skillnaden ligger framför allt i varpningen, att varpa enfärgat är ju inte så komplicerat. Däremot måste man vara mer på hugget när det kommer till randig varp. Men den här gången behövde jag bara hålla reda på tre färger, visserligen med variationer i randningen, men ändå – inte så svårt.

När man sen väver så händer något. När inslagen ska randas gäller det att vara uppmärksam på inslag, centimetrar, färger och nyanser. Det är en rolig resa och för varje ny randning kommer en ny upplevelse. Jag känner det så i alla fall.

När inslaget är enfärgat infinner sig en helt annan typ av uppmärksamhet.  Skytteln går fram och tillbaka och det uppstår ganska snart en rutin, som hjälper till att lägga inslaget så att kanterna blir vackra och väven håller bredden.  Men det är nu ögonen upptäcker små felaktigheter, variationer och underligheter i den, i mitt fall just nu, enkla tuskaftsväven.  Nog sträcker sig den varptråden onödigt mycket, kan den gå bak och fram genom solvögat? Bäst att kolla. De mittersta ränderna känns stramare än ränderna i kanterna, det är nog bäst att slaka lite på knutarna innan jag vävt för långt. Blir inte väven lite för gles, när jag kommit tillbaka efter kaffepausen? Ska jag plocka ur vävspännaren när jag lämnar väven? Osv.

Idag upptäckte jag en liten glipa i väven mellan två varptrådar. Det var inte felskedat, det såg jag. Felet måste ligga någon annanstans. Och då upptäckte jag att två rör i skeden var lite misshandlade, de hade tvingats isär så att mellanrummet mellan dem var för stort, medan det var för smalt mellan rören bredvid. Och det syns i väven.

Egentligen gör det ingenting, denna lilla glipa. En bagatell helt enkelt.  Men det är sånt man får syn på och grunnar över när skytteln kilar på, skälet är bra och varpen håller. Blicken vilar på väven, man lyssnar på ljudet från trampor och skaft och känner doften av garn. Och då blir man plötsligt ett med vävningen, med väven och med redskapen, och man kan upptäcka oregelbundenheter och variationer, som man tidigare inte uppfattat.  Och som jag ser det, detta är min väg till djupare kunskap och förståelse för det hantverk jag valt att ägna mig åt. Och ju mer man kan desto roligare blir det.

Här syns glipan i väven

Här syns glipan i skeden

Annonser

8 kommentarer »

 1. Jag tror att det går att peta tillbaka den där pinnen i skälet, dvs jag har gjort det flera gånger så jag vet att det går men man får ju ta det försiktigt. Jag insåg att jag skulle reta mig på den där randen i evigheter om jag inte gjorde något åt det.
  Lyxigt med så fina hemvävda handdukar.

  • Hej
   Jag har försökt rätta till de sneda rören, men jag lyckas inte. Glipan är kvar. Jag borde kanske ha gjort något åt det innan jag skedade, nu kan jag ju inte lyfta bort skeden utan får pilla mellan varptrådarna och det går alltså inte särskilt bra.Tyvärr. Hoppas att mellanrummet drar ihop sig när handdukarna tvättas.

 2. Eva G said,

  Jag tror glipan försvinner när du tvättar handdukarna. Men är det tuskaft? Det ser ut som kypert på bilderna

  • Hej
   Jag hoppas på tvätten 🙂 Men glipan är inte så stor när jag bommat fram. Ju längre det är mellan skeden och det vävda, i viloläge alltså, desto mindre blir glipan så jag bommar fram lite oftare nu.
   Ja, det är tuskaft men bilden blir lite flimmrig när den är så lågupplöst så det kan verka som om det är kypert.

 3. Lisbeth Granberg said,

  Hej Anki, jag har aldrig lyckats peta tillbaka någon pinne i skeden, men efter ett par tvättar av vävnaden så brukar det jämna ut sig i alla fall.

 4. Elisabet said,

  Råkade nyss ut för samma sak och rättade till glipan med en nål varje gång jag flyttade fram varpen. Glipan försvann!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: