15 juli 2013

Plädäventyr

Posted in Uncategorized tagged , den 10:19 av Ann-Christin Lindström Larsson

Så är det då genomfört mitt plädprojekt, Det startade i april förra året när jag såg en alldeles underbar ”köpe”pläd hos min syster. Den var naturvit och uppbyggd av små fyrkanter. Jag kunde inte själv lista ut hur jag skulle åstadkomma något liknande, men jag tog en närbild på en ruta och en en bild på hela pläden och skickade till Åsa Martinsson, WeavePoints behärskarinna.
Efter en tid kom hennes uträkning och det blev ännu mer intressant. Jag behövde åtta skaft och åtta trampor, och det är vad som får plats i min triss.
Och så var detta detta med garnet. Jag hade tänkt mig merino, men vet ni vad det kostar! Det fick bli Kampes plädgarn i stället. Jag varpade och drog med hjälp av min ständige pådragningsknekt, maken, på varpen. Vävbredden var 138 cm, det är max vad min vävstol klarar och det var lite svårt att hålla de yttersta trådarna på plats,de ville glida av bomspröten. Men det visade sig inte bli något problem med slakande trådar under vävningen.
Jag riggade med skaft, trampor, lunor och annat som behövdes och solvade efter Åsas solvnota. Sen skedade jag med ett tomrör efter var tolfte varptråd. När jag sedan skulle knyta fram blev det trixigt eftersom knutarna gled upp hela tiden.Men då tog jag den utmärkta vävgruppen Vävspolen på Facebook till hjälp. Där hade någon, jag minns inte vem, skrivit och fotograferat en instruktiv beskrivning av hur man knyter fram med hjälp av fasta knutar och snören. Jag gjorde så och se, det fungerade utmärkt.
Jag knöt upp och under och skälet blev bra utom på fjärde trampan, som var lite tjurig men inte oövervinnlig. Och vävningen började.
Jag hade funderat på det tomrum som skulle till i inslagsriktningen efter vart tolfte inslag, det som motsvarade det tomma röret i varpriktningen. Men om jag trampade om innan jag föste inslaget på plats la det sig snällt där jag ville ha det, med alldeles lagom avstånd från det tidigare inslaget.
Nu är mina två plädar klara, lite varsamt beredda i torktumlaren efter en skonsam handtvätt i såpvatten, Åsas råd. Efter nedklippning och beredning hamnade bredden på ca 122 cm.
En av plädarna ska värma oss i vinter när kylan faller, den andra hamnade hos en av mina rara svärdöttrar i Växjö.
Mot nya äventyr!

20130715-115102.jpg

20130715-115152.jpg

Annonser

15 kommentarer »

 1. Irene said,

  Den är mycket vacker, din pläd! Tack också för tipset om Vävspolen på Facebook.

 2. Monika said,

  Oj, så fina o proffsiga. Det var verkligen ingen vanlig pläd inte.
  Dom kan du verkligen va stolt över.
  hälsningar Monika

 3. Jag har sett pläden! Den känns fantastikt mjuk och skön, och vilka kanter: ypperliga. Anki du har utvecklats till ett riktigt vävproffs under den tid jag känt dig och hört om de första fösöken. ”Trial and error” är ett bra sätt att lära, och att lyda råd, då är man vis! Jag är avundsjuk på dig Anki, för all tid du har att väva och fylla dit hem med vackra och nyttiga vävda alster. Fortsätt så, din vävande väg leder verkligen framåt. Kram från Anne

 4. Vilken fin bindning, en fantastisk pläd. Det skulle vara kula att få se detta bindningsmönster (om du delar med dig förstås). Ha de bra i semestertider och lycka till med vävandet. //Malin

 5. Lisbeth Granberg said,

  Åhh vilka fina plädar. Jag är riktigt avundsjuk. De ser mycket mjuka och gosiga ut.

  • Ja, de blev riktigt fina. Den första pläden körde jag i tumlaren 12 -13 min, den andra i 5-6 min. Jag tycker att den kortare tiden är att föredra. Jag har ångat plädarna lite med ångstrykjärnet (ångstation), jag vet inte om det gjorde någon skillnad. Det var väldigt spännande att sätta upp den här väven, jag var ju osäker om det skulle funka i min vävstol men det gick väldigt bra.

 6. Nydelige pledd! For en kjempefin struktur, gleder meg til å se oppskriften!

 7. Sanna said,

  Säger bara WOW vilken snygg pläd!!!
  Helt otroligt snygg! Ser fram emot att få ta del av vävnotan. Den ska jag garanterat lägga på min to do lista över saker som jag ska ta mig an i framtiden! Tiden har ju en tendens att inte räcka till allt man vill göra…
  Måste bara säga igen – vilket fantastiskt arbete!
  /Sanna

 8. Hej Anki
  Dina plädar är jättefina. Väver nu en liknande i råsilke. Uppsättningen har gått på räls. Undrar dock vad du skyttlade in garnet med.Jag använder inte vanlig skyttel utan den som jag har till mattrasor annars.

  • Hej
   Jag använde en mattskyttel, en sk dubbelskida. Men jag fick köra den på högkant för att den inte skulle köra fast i varpen.
   En råsilkepläd låter häftigt. Bereder man den på något sätt?

 9. Anita Fors said,

  Underbart vacker pläd! Har aldrig sett något liknande. Ser ut att innehålla mycket luft så den blir riktigt varm.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: